Δευτέρα 23 Απριλίου 2012


ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ 
ΕΩΣ ΤΗΝ 30ην ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

ΠΝΟΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ

Περιοδικό Λόγου, Τέχνης και  Πολιτισμού
Τηλ. Επικοινωνίας: 217 7360258
 
Αγαπητοί φίλοι
Μετά από την πρώτη επιτυχημένη  έκδοση της Ποιητικής Ανθολογίας με  τίτλο: «37 Ποιήματα» ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ 1  από το περιοδικό «Πνοές Λόγου & Τέχνης», σε μια συνεχή και επίμονη προσπάθεια προώθησης του ποιητικού λόγου, ανακοινώνουμε ότι, σύντομα θα εκδοθεί η δεύτερη Ποιητική Ανθολογία, (θέμα ελεύθερο) με την επιμέλεια του περιοδικού «Πνοές Λόγου & Τέχνης». Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δεύτερη αυτή  Ανθολογία, ας αποστείλουν παράλληλα με το ποίημά τους, το οποίο δε θα ξεπερνά τους τριάντα (30) στίχους σε γραμματοσειρά times new roman 12, με διάστιχο 1, ταχυδρομική επιταγή με το ποσόν των 25, για την κάλυψη εξόδων προώθησης και αποστολής. Επίσης παράλληλα να στείλουν υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη με το γνήσιο της υπογραφής τους που να δηλώνουν ότι αποδέχονται να δημοσιευθεί το ποίημά τους στο βιβλίο. Όταν τυπωθεί η ανθολογία θα παραλάβουν όσοι συμμετέχουν σαυτήν ένα (1) αντίτυπο.
            Κατά την εκτύπωση θα τηρηθεί η ονομαστική αλφαβητική σειρά.
          Για την περίπτωση κατά την οποία δεν συγκεντρωθεί ικανός αριθμός συμμετοχών για την έκδοση θα επιστραφούν τα χρήματα στους δικαιούχους.
                                 ·       Αποστολή συμμετοχών έως την 30ην ΑΥΓΟΎΣΤΟΥ 2012

Αποστολή συμμετοχών:
Προς την: κ. Αρετή Γκιωνάκη ή τον: κ. Νίκο Δεληγιάννη
Δ/ντές του περιοδικού “Πνοές Λόγου & Τέχνης”
αποστολή θα γίνεται στο όνομα ενός από τους δύο)
για την  2η Ποιητική Ανθολογία
Ταχυδρομική θυρίδα: 48050
Πετρούπολη Τ.Κ 132 31
pnoeslogou@gmail.com,
Tηλέφωνα επικοινωνίας: 6932807399 και 6993177536



,

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Πνοές Λόγου και Τέχνης


Περιοδικό Λόγου, Τέχνης &  Πολιτισμού



 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


  Η Ποιητική Ανθολογία με τίτλο: «37 Ποιήματα - Ποιητική Ανθολογία Ι», κυκλοφόρησε με την έκδοση και την επιμέλεια του περιοδικού  «Πνοές Λόγου και τέχνης», και περιέχει ποίηση συμμετεχόντων στον 7ον  Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Εφήβων και Ενηλίκων.  
  Στην ανθολογία αυτή παρουσιάζονται τριάντα επτά ποιήματα συμμετεχόντων στον 7ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Εφήβων – Ενηλίκων που προκήρυξε η Λογοτεχνική – Συγγραφική Ομάδα «Ιδεόπνοον». Τα ποιήματα αυτά, χαρακτηρίζονται από μια ποικιλία ιδεών και τάσεων στη μορφή και το περιεχόμενο που στηρίζονται σ’ ένα κοινό άξονα προσφοράς και αγάπης για την τέχνη της Ποίησης. Το βιβλίο διανθίζεται με απόψεις και αποφθέγματα μεγάλων ποιητών για την ποίηση και την επίδρασή της στο άτομο και την κοινωνία για να κατανοήσουμε το τεράστιο εύρος της στην ιστορία της ανθρωπότητας.
   Η Ελλάδα είναι η χώρα που άνθισε ο ποιητικός λόγος, χαρίζοντας ένα σημαντικό αριθμό μεγάλων δημιουργών που επηρέασαν την ελληνική και παγκόσμια σκέψη και δράση.
    Γνωρίζοντας λοιπόν ότι όσοι ασχολούνται με τον ποιητικό λόγο νιώθουν μεγάλη την ανάγκη της επικοινωνίας με το αναγνωστικό κοινό, προχωρήσαμε στην έκδοση της παρούσας ανθολογίας με την οποία θεσπίζεται η έναρξη μιας σειράς κι άλλων ανθολογιών σύγχρονων ποιητών. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε το κατάλληλο πνευματικό υπέδαφος, ώστε να συνυπάρξουν μεταξύ τους σ’ αυτό το βιβλίο, προσφέροντας ο καθένας τη μοναδικότητά του και παράλληλα μία συλλογική παρουσία στα γράμματα.


Για τις «ΠΝΟΕΣ ΛΟΓΟΥ & ΤΕΧΝΗΣ»
Αρετή Γκιωνάκη & Νίκος Δεληγιάννης

ωνίας: 217 7360258
E- mail: pnoeslogou@gmail.com, pnoeslogou@in.gr,
 

Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

ΛΕΣΧΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ - ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΛΕΣΧΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ - ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
«ΙΔΕΟΠΝΟΟΝ»
Η Λογοτεχνική-Συγγραφική Ομάδα «ΙΔΕΟΠΝΟΟΝ» λειτουργεί εδώ και μια επταετία, Λέσχη συγγραφής και ανάγνωσης, (με τη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου).
Αυτή η πρωτοβουλία όχι μόνο συμβάλλει σημαντικά στη διάδοση του βιβλίου, αλλά και στην επικοινωνία των αναγνωστών καθώς ανταλλάσσονται ιδέες και απόψεις.
Θα είναι χαρά μας να έρθετε στη συντροφιά μας. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία και για δήλωση συμμετοχής.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:
217 7360258, 6939154680, 6932782059
e-mail: ideopnoon@gmail.com

Κλωντ Μονέ

Κλωντ Μονέ    


Ο Κλωντ Μονέ θεωρείται ένας από τους κατεξοχήν ζωγράφους του φωτός, ο οποίος δεν έδινε ιδιαίτερο βάρος στο θέμα ενός πίνακα, όσο στη σχέση που «χτιζόταν» ανάμεσα στο ζωγράφο και στο θέμα.
Όπως συνήθιζε να λέει: Για μένα το θέμα έχει δευτερεύουσα σημασία, κυρίως με ενδιαφέρει να αποδώσω αυτό που ζει ανάμεσα σε μένα και στο θέμα. Τα θέματα τα οποία κυριαρχούσαν στη ζωγραφική του Μονέ, ήταν οι θαλασσογραφίες οι οποίες περιγράφουν τοπία της ιδιαίτερης πατρίδας του, έργα με ανθρώπινες φιγούρες, αλλά και πίνακες με λουλούδια και νούφαρα.
Ο Μονέ στα διάφορα ταξίδια του, προσπαθούσε να αποκομίσει νέες εντυπώσεις και εικόνες για να εμπλουτίσει τις τοπιογραφίες του με ποικίλα και διαφορετικά τοπία από εκείνα της πατρίδας του. Τον έλκυαν το φως και η καθαρότητα ενός τόπου, έτσι ώστε όταν ζωγράφιζε την Αντίμπν και το κάστρο της, είχε γράψει σε έναν φίλο του: Είναι τόσο όμορφα εδώ, τόσο λαμπερά, γεμάτα φως! Νιώθεις να κολυμπάς στο γαλανό αέρα. Είναι τρομαχτικό!
Η τεχνοτροπία του ξεχειλίζει από χρώμα και φως, αποθεώνοντας ένα ρεαλισμό σχεδόν μαγικό, όπου συνυπάρχουν το ιδεατό το οποίο ζει στο μυαλό του ζωγράφου σε αγαστή σύμπνοια με το πραγματικό.
Αν κοιτάξει κανείς για παράδειγμα έναν από τους πίνακες με τα νούφαρα τα οποία είχε φιλοτεχνήσει θα διαπιστώσει ότι τα νούφαρα φαίνονται τόσο φυσικά, αλλά και τόσο παραμυθένια
την ίδια στιγμή, έτσι ώστε να νομίζει κανείς ότι όπου να ’ναι θα εμφανιστεί από κάπου μια μικροσοπική νεράιδα.
Ο Μονέ είχε μια ακατάβλητη ζωτικότητα τέτοια που κατάφερε να περάσει την άποψη, τόσο στο κοινό της εποχής του αλλά και σε άλλους καλλιτέχνες, ότι πρέπει να χρησιμοποιούν σωστά τα μάτια τους, έτσι ώστε να μπορούν να αποκρυπτογραφηθούν πλήρως το φως, του οποίου η πλήρης αποκρυπτογράφηση, μετασχηματίζει τα πάντα γύρω με τη δύναμή της.
Ο Μονέ δούλευε τους πίνακές του στην ύπαιθρο, γιατί όπως πίστευε, είχε μεγαλύτερη δυνατότητα έτσι να διεισδύσει πλήρως στην ουσία του θέματός του.
Τα τελευταία έργα του καλλιτέχνη, λίγο πριν από το θάνατό του, έχουν ισχυρές επιδράσεις μοντερνισμού και αναδεικνύουν τόσο τη ριζοσπαστική θεωρία του για την τέχνη, όσο και την πρωτοπόρα ματιά του, με την οποία προσπαθούσε να ανακαλύψει από την αρχή έναν κόσμο όπως εκείνος τον αντιλαμβανόταν.
Η Ιμπρεσιονιστική τεχνική του Μονέ, μοιάζει περισσότερο αφηγηματική αν την εξετάσει κανείς με τα μάτια της ψυχής και λιγότερο με ρεαλιστική άποψη, όμως, ίσως να είναι αυτό και ένα από τα μεγάλα μυστικά της τέχνης του. Ο ίδιος κατόρθωσε να κάνει το φως και το χρώμα συνοδοιπόρους του, στη δημιουργία ενός νέου κόσμου, όπου το ονειρικό συναντάει το πραγματικό, το ορατό το αόρατο και το πνεύμα την ύλη…

Χρήστος Χαρατσάρης


(Από την Πολιτιστική Εφημερίδα "ΙΔΕΟΠΝΟΟΝ" τεύχος 5)

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



  • 3ο Διήμερο Συνέδριο
για την Ποίηση και την Πεζογραφία
  • Απονομή Βραβείων 7ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού
Εφήβων - Ενηλίκων
H Λογοτεχνική - Συγγραφική Ομάδα «ΙΔΕΟΠΝΟΟΝ» και τα περιοδικά: «Πνοές Λόγου & Τέχνης» και «iamvosart» διοργάνωσαν στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης το 3ο Διήμερο Συνέδριο για την Ποίηση και την Πεζογραφία, στις 16 και 17 Μαρτίου 2012, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης. Το διήμερο συνέδριο σημείωσε μεγάλη επιτυχία, τόσο από τη μεγάλη προσέλευση του κοινού, όσο και από την ποιότητα των ομιλιών, του καλλιτεχνικού προγράμματος και ολόκληρης της διοργάνωσης γενικότερα, της οποίας είχαν οι εμπνευστές του συνεδρίου και του συμποσίου για την αρχαία Ελλάδα, λογοτέχνες Αρετή Γκιωνάκη και Νίκος Δεληγιάννης.
Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε η απονομή Βραβείων του 7ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Εφήβων – Ενηλίκων, κατά την οποία παρέλαβαν τα βραβεία «Ιδεόπνοον» και τα μετάλλια. Οι βραβευθέντες ήρθαν εκτός από την Αττική και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ξεχωριστή υπήρξε η βράβευση των εφήβων, που στην πλειονότητά τους, ήταν μαθητές γυμνασίων και λυκείων, ξεχωρίζοντας για την ποιότητα των κειμένων τους.
Τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου τιμήθηκε το έργο των: ΡΗΓΑ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗ, ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ, ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΒΟΥ, με κεντρικό θέμα: Ιστορία και Ποίηση (Αλληλοεπιδράσεις), με σημαντικές αναλύσεις και προσεγγίσεις από τους εκλεκτούς ομιλητές. Οι ομιλητές επίσης, μίλησαν για τη λαμπρότητα της ποίησης και τη διαχρονικότητά της.
Μίλησαν οι: Λουκάς Αξελός, Δρ Πανεπιστημίου Αθηνών - συγγραφέας, Ερμόλαος Λινάρδος, Επίτιμος σχολικός σύμβουλος, Τάσος Μακράτος, Φιλόλογος - ποιητής – Ερευνητής Πανεπ/μίου Αθηνών και οι γνωστοί λογοτέχνες: Αρετή Γκιωνάκη, Νίκος Δεληγιάννης, Χρήστος Δεσύλλας, Χρήστος Χαρατσάρης, ενώ απήγγειλαν οι: Κωνσταντίνα Μόσχου, Γεωργία Παπαλυμπέρη, Κώστας Συμεωνίδης, Νάσια Μπελεσιώτη.
Συμμετείχαν οι μουσικοί: Τραγούδι: Βασίλης Κολοβός,
Κιθάρα-Τραγούδι: Βασίλης Αθανασούλης, Μπουζούκι: Γιώργος Γκιωνάκης.
Οι απαγγελίες και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που συνόδευσαν το σημαντικό αυτό διήμερο, προκάλεσαν τον ενθουσιασμό του κοινού που τους καταχειροκρότησε.


Διοργάνωση - Επιμέλεια:  
Αρετή Γκιωνάκη (Πρόεδρος)  
Νίκος Δεληγιάννης (Αντιπρόεδρος)
Powered By Blogger

Αναγνώστες